Nέα της Eνορίας

Εορταστικές Εκδηλώσεις στη Ρόδο

Ήταν μεγάλη τιμή και χαρά, που συμμετείχα στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τρείς τελευταίες ημέρες, οι οποίες σηματοδότησαν την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα. Μεγάλη τιμή η συνάντησή μου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Τα ενθαρρυντικά του λόγια και η άνεση με την οποία αντιμετώπιζε τους συνομιλητές τους, ήταν πραγματική έμπνευση για όλους. Αυτές οι εκδηλώσεις συνδυάστηκαν με την παρουσίαση από την Αντιπρύτανη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου-Πολιτικό Μηχανικό κα Τώνια Μωροπούλου, της αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Η παρουσίαση όλου του έργου της αναστήλωσης και οι επεξηγήσεις αναφορικά με την αποκατάσταση του Ιερού Μνημείου από την κα Μωροπούλου, πραγματοποιήθηκε στις μεγαλειώδεις αίθουσες του Παλατιού των Ιπποτών, που ήταν το πιο αρμόζον περιβάλλον για αυτή την μνημειώδη εκδήλωση. Η Αντιπρύτανης του Μετσόβιου κα Τώνια Μωροπούλου, είναι μια ταπεινόφρων και ανεπιτήδευτη Κυρία, η οποία όμως χαρακτηρίζεται από μίαν εξαιρετική ευφυΐα και πνευματική ικανότητα, η οποία εκδηλώνεται σε αυτό το απαράμιλλο έργο της αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου, και πρέπει να αναφέρω ότι η ίδια εκπόνησε τον σχεδιασμό των εργασιών, την επίβλεψη την οποία προσωπικά πραγματοποίησε στην Ιερουσαλήμ τα δύο τελευταία χρόνια.
Από μία Οικουμενική άποψη, η παρουσία του Έλληνα Ορθόδοξου Πατριάρχη της Ιερουσαλήμ κ.κ. Θεόφιλου, του Λατίνου Πατριάρχη της Ιερουσαλήμ κ.κ. Πιερμπαττίστα Πιζζαμπάλα (Pierbattista Pizzaballa), του Κουστώδιου των Αγίων Τόπων, την Πατρότητα του Φρανσέσκο Πάτος (Francesco Patton) και του Αρχιεπισκόπου Σάουελ Αχογιάν (Sauel Ahoyan) εκπροσώπου του Αρμένιου Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ήταν ένας απόλυτος θρίαμβος για τη Ρόδο. Υποδέχθηκαν όλους τους Διακεκριμένους Ηγέτες Εκκλησιών, με ύψιστο σεβασμό και εγκαρδιότητα από τον δικό μας Πολύ Αγαπητό μας Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Κύριλλο, με τις ευλογίες του Παναγιοτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου Α΄. Ο Πατριάρχης Μακαριστός κ.κ. Θεόφιλος είναι η ιδιαίτερα αγαπητή προσωπικότητα όλων των πιστών και έχει σε τέτοιο βαθμό υιοθετήσει και έμπρακτα εκφράζει τον τρόπο να δημιουργεί σε όλους αίσθημα άνεσης και εγγύτητας. Όλοι μας τον θαυμάζομε πάρα πολύ και ο εκπρόσωπος του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Αθήνα, Πατέρας Δαμιανός, φρόντισε με συγκινητική Χριστιανική Αδελφική Αγάπη, όλους τους Ιεράρχες, οι οποίοι του εκφράσαν τις εγκάρδιες ευχαριστίες τους.
Δεν χρειάζεται να αναφέρω, ότι ένα τόσο σημαντικό γεγονός, δεν θα είχε αυτή τη μεγάλη επιτυχία, χωρίς την ενδελεχή προετοιμασία προσεκτικού και λεπτομερή προγραμματισμού, και ως προς αυτό, διακρίθηκε ο Δήμαρχός μας Φώτης Χατζηδιάκος. Όλοι οι επισκέπτες Ιεράρχες έγκαιρα και άμεσα επαίνεσαν τον Δήμαρχο και για τις οργανωτικές δεξιότητές του και την εγκάρδια φιλοξενία. Η εκλεπτυσμένη σύζυγός του Δημάρχου κα Αγάπη, ήταν παρούσα σε όλες τις εκδηλώσεις και η ήρεμη και ευγενική της παρουσία εκτιμήθηκε από όλους. Ο πολύ ευπαρουσίαστος γιός τους Στέργος, ήρθε αεροπορικώς στη Ρόδο για να είναι παρόν πλάι στους γονείς του, για τις εκδηλώσεις και βοηθούσε οπουδήποτε χρειαζόταν. Αποτέλεσαν παράδειγμα οικογενειακής ζωής, για όλους. Είναι όμως δίκαιο, να αναφερθεί η έξοχη υψηλή επαγγελματική και δεξιοτεχνική οργάνωση του Γραφείου του Δημάρχου, από τη Φωτεινή, τη Μαρία και την Χριστίνα. Ήταν ευγενικές και ευχάριστες προς όλους και προς τον καθέναν χωριστά.
Την τελευταία βραδιά, την περάσαμε στην οικία του Μητροπολίτη. Όλοι μας αισθανθήκαμε σαν στο σπίτι μας, με τον πολύ αγαπητό μας Αρχιεπίσκοπο Κύριλλο. Η φιλοξενία Του και η φροντίδα του προς τους προσκαλεσμένους του υπήρξε άψογη, θερμή και εγκάρδια. Μοιραστήκαμε παρόμοιες ιστορίες ζωής και ανάμεσά μας επικράτησε εγκαρδιότητα, χαρά και χαμόγελα. Πάντα μου πίστευα ότι πραγματικά μπορούμε πολλά να κάνομε μαζί, ως Χριστιανική Αδελφότητα, όταν είμαστε υπάκουοι και ευσεβείς στις Ιεραρχίες των Εκκλησιών μας που μας καθοδηγούν στην Οδό της Αληθείας και στην πράξης. Αυτό ήταν οφθαλμοφανές μέσα στην αδελφική αγάπη που εκδηλώθηκε κατά την βραδινή συνάντηση, στην οικία του Σεβασμιότατου και Αξιαγάπητου Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο, που η παραδειγματική φιλοξενία του, η εμβριθής Γνώση του, η πνευματική και κοινωνική προσφορά του συγκίνησε βαθιά τους Ιεράρχες.
Φυσικά, ζώντας στη Ρόδο, αισθάνθηκα υπερήφανος για τις θερμές σχέσεις ανάμεσα στην Ορθόδοξη και στην Καθολική Εκκλησία. Οι καρποί αυτής της εξαιρετικής συνεργασίας και συνεργατικότητας ήταν ιδιαίτερα έκδηλη και σχολιάστηκε θετικά από όλους τους επισκέπτες. Μπορεί να μην ζούμε σε ένα εξόχως μεγάλο νησί, όμως έχομε πολλά να προσφέρομε στους άλλους και προς πάσα κατεύθυνση. Οι Έλληνες είναι απαράμιλλοι στη φιλοξενία προς όλους τους διεθνείς φίλους τους και προς τους χιλιάδες τουρίστες οι οποίοι επιλέγουν να επισκέπτονται τη Ρόδο κάθε καλοκαίρι. Η Ρόδος πραγματικά αποτελεί «γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης» και αυτή η οφθαλμοφανής γέφυρα, ενώνει την Ιερουσαλήμ και τη Ρόδο, για περισσότερες από δύο χιλιετίες συνεχούς Ιστορίας και σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, καθώς εξυψώνει ηθικά και πνευματικά όλους όσους έρχονται εδώ.

Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Καθολικής Εκκλησίας Δωδεκανήσου, Ηγούμενος Ι. Μοναχικού Τάγματος Φραγκισκανών Δωδεκανήσου, Εφημέριος Ι. Ναών Αγίου Φραγκίσκου & Παναγίας της Νίκης Ρόδου & Αμνού του Θεού της Κω,
π. Λουκάς Gregory ofm