Εκκλησίες

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η Ρωμαϊο Καθολική Αρχιεπισκοπή της Ρόδου είναι μια Aρχιεπισκοπή της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια κενή Έδρα που διοικείται από ένα Αποστολικό Διαχειριστή, ο οποίος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Η καθημερινή διαχείριση της Αρχιεπισκοπής είναι υπό την ευθύνη του Γενικού Εφημέριου και είναι Φραγκισκανός Πατέρας της Κουστωδίας των Αγίων Τόπων.

Η Kαθολική Εκκλησία της Ελλάδας: περιληπτικά στοιχεία και πληροφορίες

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με επιφάνεια 132,000 τετρ. χιλιομέτρων. Ο πληθυσμός είναι περίπου 11 εκατομμύρια. Οι κάτοικοι είναι κυρίως Ορθόδοξοι Χριστιανοί (περίπου το 95% του πληθυσμού) και η κύρια Εκκλησία σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ελληνικού Συντάγματος, είναι η "Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία" η οποία είναι και η επίσημη Εκκλησία του Κράτους.

Υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα περίπου 150.000 ατόμων στη Θράκη (προς τα σύνορα με την Τουρκία), μια μικρή Εβραϊκή κοινότητα και διάφορες Προτεσταντικές ομάδες. Διάφορες αιρέσεις αμερικανικής προέλευσης διαδίδονται σε γρήγορους ρυθμούς


Οι Kαθολικοί Έλληνες, που είναι περίπου 45,000 με 50,000 (0,5% του πληθυσμού), είναι μια θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα. Καθολικοί και Ορθόδοξοι μοιράζονται κοινά ονόματα και επώνυμα, όπως επίσης και παραδόσεις, ειδικά στα νησιά. Η συμβολή της Καθολικής Εκκλησίας στην νεοελληνική λογοτεχνία κατά τη διάρκεια των τελευταίων αιώνων δεν είναι αμελητέα.

Οι αλλοδαποί Καθολικοί κάτοικοι στην Ελλάδα είναι πάνω από 100.000. Κυρίως πρόκειται για γυναίκες σε μικτούς γάμους, οι οποίες παντρεύτηκαν Έλληνες εργάτες ή φοιτητές στο εξωτερικό. Ο τουρισμός είναι ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε στους μικτούς γάμους. Οι Πολωνοί Καθολικοί που διαμένουν στο παρόν στάδιο στην Ελλάδα είναι περίπου 60.000.

Οι Kαθολικοί Φιλιππινέζοι στην Ελλάδα είναι περίπου 45.000. Συνολικός αριθμός πιστών: 200.000. Η πλειονότητα των Καθολικών είναι, δυστυχώς, κάτοικοι Αθηνών, μιας πόλης με περίπου τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους.

Ένας μεγάλος αριθμός Καθολικών μένει στις Κυκλάδες, στη Σύρο (8000) στην Τήνο (3000), νησιά που έχουν χωριά και ενορίες αμιγώς Kαθολικές. Υπάρχουν Καθολικοί στην Κέρκυρα, στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, στο Βόλο και σε πιο απομακρυσμένα νησιά όπως στη Ρόδο, στην Κω, στην Κρήτη, στη Νάξο, στη Σαντορίνη, στη Σάμο, στη Χίο, στην Κεφαλλονιά, στη Ζάκυνθο, κτλ. Υπάρχει μια Καθολική εκκλησία στο Ναύπλιο, μια άλλη στα Άσπρα Σπίτια (κοντά στην βιομηχανία Αλουμινίου της Ελλάδος), η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη για τους Καθολικούς τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα στη διαδρομή τους προς τη Μύκονο, την Επίδαυρο, την Πελοπόννησο, τους Δελφούς και τη Βοιωτία. Εκτός από τους Ρωμαιοκαθολικούς που αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των πιστών, υπάρχουν περίπου 3000 Καθολικοί Βυζαντινού τυπικού και μερικές εκατοντάδες Αρμένιοι Καθολικοί.

Οι δυσκολίες που υπάρχουν, πηγάζουν από το γεγονός ότι οι Καθολικοί που δεν διαμένουν στην Αθήνα, είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη χώρα, π.χ. μικτοί μικτοί γάμοι, συγκέντρωση παιδιών για κατήχηση, διασκορπισμένες ομάδες εφήβων και νεαρών και άλλες δυσκολίες πρόσβασης στην εκκλησιαστική κοινότητα. Αυτή η διασπορά, ακόμη και σε μεγάλες πόλεις, κάνει κάνει δύσκολο το λειτούργημα των ιερέων, καθώς και τον εκκλησιασμό των θρήσκων. Το πρόβλημα έχει οξυνθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, λόγω του μειωμένου αριθμού ιερέων και θρησκευομένων.



Συνέδριο των Επισκόπων

Η Καθολική Ιεραρχία (Το "Συνέδριο των Επισκόπων") απαρτίζεται από έξι μέλη:

  • Τον Aρχιεπίσκοπο της Κέρκυρας και τον Αποστολικό Διαχειριστή της Θεσσαλονίκης (Βόρεια Ελλάδα).
  • Τον Aρχιεπίσκοπο της Νάξου-Τήνου και τον Αποστολικό Διαχειριστή της Χίου (Kεντρικό και Bόρειο Αιγαίο Πέλαγος).
  • Τον Aρχιεπίσκοπο Αθηνών και τον Αποστολικό Διαχειριστή της Ρόδου (Κεντρική και Νότια Ελλάδα, και Δωδεκάνησα).
  • Τον Επίσκοπο Σύρου και Σαντορίνης και τον Αποστολικό Διαχειριστή της Κρήτης (Nότιο Αιγαίο Πέλαγος).
  • Τον Έξαρχο του Βυζαντινού Tυπικού (Επίτιμος Eπίσκοπος με Έδρα στην Αθήνα).
  • Τους Kαθολικούς του Αρμενικού Tυπικού (Ιερέας του Aνώτερου Kλήρου με Έδρα στην Αθήνα).