Bιβλιοθήκη

Η Bιβλιοθήκη

Η Βιβλιοθήκη του Μοναστηριού της Παναγίας της Νίκης

Το 2005 ο ιερέας έκανε έκκληση μέσω του Ραδιοφώνου του Βατικανού, ζητώντας από ολόκληρο τον κόσμο να δωρίσει Καθολικά βιβλία, σε οποιαδήποτε γλώσσα προς υποστήριξη του έργου της Ενορίας και για να προσφέρει προς στους κατοίκους της Ενορίας, στους μετανάστες διαφόρων χωρών και τους τουρίστες ενδιαφέροντα βιβλία και υλικό ιστορικής αναφοράς.

Από τότε έχουν παραληφθεί πολλά βιβλία σε διάφορες γλώσσες και ειδικά πολλά αντίγραφα Κατήχησης της Καθολικής Εκκλησίας, της Βίβλου και τα Ευαγγέλια, που δωρίζονται σε αυτούς που τα ζητούν και που επιδεικνύουν ενδιαφέρον. Όπως λέει ο ιερέας, πολλοί έρχονται στο Μοναστήρι της Sancta Maria (ναυτικοί, μετανάστες, τουρίστες) για να ρωτήσουν σχετικά με την πίστη, να αναζητήσουν παρηγορητικά λόγια και φιλία.

Η Βιβλιοθήκη είναι οργανωμένη ανά γλώσσα, για παράδειγμα Ελληνική, Ιταλική, Αγγλική, Γερμανική, Ισπανική, Γαλλική και Λατινική. Μια από τις πιο πολύτιμες σειρές είναι το "Annales minorum. Seu trium ordinum. A.S. Fransisco institotorum" έκδοσης του 1933. Το εν λόγω έργο περιέχει γράμματα, έγγραφα και ανέκδοτα έγγραφα που σχετίζονται με την Φραγκισκανή ζωή από το 1208 μέχρι το 1627.

Χάρις σε κάποιους εθελοντές που ζουν στη Ρόδο, η Βιβλιοθήκη και το Αρχείο του Μοναστηριού είναι καλά οργανωμένα και αρχειοθετημένα.

Η Βιβλιοθήκη του Μοναστηριού διαθέτει επίσης ένα τμήμα με αρχαία και πολύτιμα βιβλία, με βιβλία που ανάγονται μέχρι και το 1500. Η σειρά «Χρονικών των Φραγκισκανών Μοναχών από το 1600 μέχρι Σήμερα», είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και είναι συμπληρωμένη από παλιά άρθρα εφημερίδων και φωτογραφίες.


Η Bιβλιοθήκη του Πρεσβυτερίου της Εκκλησίας του Αγ. Φραγκίσκου

Η Νέα Βιβλιοθήκη της Εκκλησίας του Αγ. Φραγκίσκου είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Κυριακή μέσα στο Πρεσβυτέριο. Τελευταία, με προσφορά εργασίας από ορισμένους εθελοντές, πολλά από τα βιβλία έχουν ταξινομηθεί και αρχειοθετηθεί. Πολλά από αυτά, είναι δωρεές από φίλους και υποστηρικτές από όλο τον κόσμο.

Η Βιβλιοθήκη είναι οργανωμένη ανά γλώσσα. Υπάρχουν τουλάχιστον 9 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών εκδόσεων, των ιταλικών των αγγλικών, των ισπανικών, των γαλλικών, των γερμανικών, των αλβανικών, των μαλτέζικων και των λατινικών. Όλα βιβλία αφορούν τη Θεολογία και τη Φιλοσοφία. Η Βιβλιοθήκη περιέχει επίσης μια συλλογή από αρχαία Λατινικά κείμενα από το τέλος του 19ου αιώνα και την αρχή του 20ου αιώνα.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεές, προέρχεται από την Ρώμη, από τον Πατέρα Πολύκαρπο. Περιλαμβάνει μια σειρά από 14 τόμους «Ιστορίας της Φιλοσοφία», εκδόσεις Bompiani, μια σειρά από 25 τόμους της «Παγκόσμιας Ιστορίας» που εξέδωσε η εφημερίδα Il Corriere della Sera και μια σειρά από 8 τόμους «Παγκόσμιας Πολιτικής Ιστορίας», από τις εκδόσεις Unedi.

Τη Βιβλιοθήκη οργανώνουν και διαχειρίζονται εθελοντές, οι οποίοι εργάζονται με επαγγελματισμό και επί συνεχούς βάσεως.