Nέα της Eνορίας

Μεγάλη Σαρακοστή/Πάσχα 2016

Καθώς πορευόμαστε στο Χρόνο του Ελέους, συνεχίζομε να ερευνούμε τα θαύματα του Φιλάνθρωπου Ελέους Του. Αρχίσαμε με τον προσδιορισμό του τι ακριβώς σημαίνει έλεος. Κάθε γλωσσική ομάδα στην ενορία, ερεύνησαν τη σημασία της λέξης «Έλεος» και προσδιορίσαμε μια βασική απλή έννοια: Έλεος σημαίνει συμπόνια, συγχώρεση, μακροθυμία, ευγενική ανεκτικότητα, οίκτο, καλοσύνη, μακροθυμία.. Το Έλεος μπορεί να δοθεί ή να ληφθεί. Με το πέρασμα του χρόνου, θα συνεχίσομε να εξετάζομε αυτό το πολύτιμο δώρο που λαμβάνομε και είμαστε υποχρεωμένοι να μεταδώσομε σε άλλους. Είμαστε ευτυχείς που διαβάσαμε ότι ο Πατέρας Ασίζη ofm (Azzizi ofm) απελευθερώθηκε στη Συρία. Κάναμε πολλές προσευχές για τον ίδιο και την οικογένειά του. Εκλάβαμε την απελευθέρωσή του ως μια απάντηση προς όλους αυτούς που προσευχήθηκαν γι αυτόν, το εκλάβαμε ως μία επιβεβαίωση του Ελέους του Θεού που δεν έχει τέλος. Με μεγάλη μας λύπη, αποχαιρετήσαμε μία από τις Νιγηριανές μας οικογένειες, τον Τζών (John), την Τζάνετ (Janete), τον Ιερεμία (Jeremiah) και τον Τζόσουα (Joshua) που έφυγαν για την Ισπανία. Από τότε, έχω μιλήσει μαζί τους και τώρα έχουν ένα καινούργιο μέλος στην οικογένειά τους: τη Τζόη (=Χαρά) (Joy). Όλα τα ‘J’s!
Είμαστε πολύ τυχεροί που έχομε έναν γενναιόδωρο φίλο στο πρόσωπο του Πατέρα Ιωάννη Ασημάκη, έναν ιερέα από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος με γενναιοδωρία μας εφοδίασε με πολλά βιβλία στην Ελληνική γλώσσα, για την βιβλιοθήκη και διάφορα βιβλιαράκια και φυλλάδια για Κατήχηση και για τους ηλικιωμένους. Καθώς ο Φόρος Εισοδήματος και ο φόρος Ακίνητης Περιουσίας, ο πρώην Φόρος Έκτακτης Ανάγκης που πληρώθηκε μέσο του λογαριασμού του Ηλεκτρικού ρεύματος τώρα έχει ενσωματωθεί μέσα στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος τώρα εμπεριέχει έναν καινούργιο «φόρο», ο οποίος ονομάζεται «Κοινωνική συνεισφορά», για να αποφευχθεί η χρησιμοποίηση της λέξης Φόρος. Έτσι, ένας λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος 100 Ευρώ, τώρα είναι 200 Ευρώ με αυτές της επιπρόσθετες κοινωνικές χρεώσεις. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει πει ότι κάποιοι φόροι θα γίνουν αναδρομικοί, που σημαίνει ότι φόροι οι οποίοι ήδη έχουν πληρωθεί τα προηγούμενα χρόνια, μπορεί να επανεξεταστούν και να απαιτηθούν επιπρόσθετες χρεώσεις. Επιπρόσθετα σε όλα αυτά, κάθε χρόνο από το έτος 2010, είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνομε τους φόρους για το τρέχον έτος με 55% του ολικού ποσού για τον επόμενο χρόνο προκαταβολικά. Φέτος, αυτό το ποσόν πρόκειται να αυξηθεί στο 75% και στο 100% μέσα στο 2017! Η ελπίδα μας για επαναφορά σε κάτι που να ομοιάζει σε κανονική ζωή, φθίνει καθώς ζούμε κάτω από ένα συνεχές νέφος αυξανόμενων και συνεχώς αλλασόμενων φορολογικών νόμων. Είμαστε ευτυχείς που διαβάσαμε ότι ο Γκιοβάννι Μπορρασέτι (Giovanni Borraceti) ο οποίος στοιχειοθέτησε τον κατάλογο όλων των αργυρών μας τεχνουργημάτων, πρόκειται να πάει στην Ιερουσαλήμ, για να εκτελέσει εκεί παρόμοια εργασία. Τον Ιανουάριο ήμαστε στην οικία του Έλληνα Αρχιεπισκόπου για την ημέρα της ονομαστικής του εορτής, όπως πάντα μας υποδέχθηκαν με αδελφική αγάπη και σεβασμό. Περιβάλλομε με στοργή την θερμή και ειλικρινή σχέση με τους αδελφούς μας και τις αδελφές μας της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Με μεγάλη χαρά συναντήσαμε τον Επίσκοπο Σάββα από την Γκάνα και τον Επίσκοπο Απόστολο από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, και οι δύο είναι γηγενείς από τη Ρόδο. Ο Επίσκοπος Απόστολος είναι ο αδελφός του φίλου μας, τον οποίον εκτιμούμε πάρα πολύ, ο οποίος έχει μία εταιρεία καθαρισμού χαλιών και έχει φροντίσει όλες μας τις ανάγκες με υψηλό επαγγελματισμό.
Ευλογούμε τις οικίες των ενοριτών κάθε χρόνο, αρχίζοντας επισκέψεις μας από σπίτι σε σπίτι και μετά την Εορτή των Θεοφανείων. Η προσωπική επίσκεψη στις οικογένειες είναι πολύ καρποφόρες. Έχομε την δυνατότητα να περάσομε κάποιο χρόνο μαζί τους, να ανταλλάξομε πληροφορίες, να ενθαρρύνομε και να προάγομε την πίστη μέσα στη ζωή της ενορίας πάνω σε μια πιο προσωπική βάση. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για ευαγγελισμό. Ο Κλάους (Klaus), ο Δανός πάστορας ο οποίος επισκέπτεται τη Ρόδο, έχασε την σύζυγό του τον περασμένο χρόνο. Τώρα έχει αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία και έπρεπε να εγκαταλείψει το σπίτι του στην ενορία της Δανίας, όπου είχε ζήσει για περισσότερα από σαράντα χρόνια. Τον συνοδεύομε με τις προσευχές μας. Σημαίνει ότι θα μπορεί να περνάει περισσότερο χρόνο μαζί μας στη Ρόδο. Το κτήριο που ανήκε στον Αρχιεπίσκοπο εδώ και κάποια χρόνια, μετατράπηκε σε ξενοδοχείο, έτσι μετά από τριάντα χρόνια, ο Φιλανδός πάστορας και η σύζυγός του και ο οργανίστας της Φιλανδικής Εκκλησίας έχουν τώρα μεταφερθεί σε κάποιους χώρους δικούς μας στην Οδό Καθοπούλη. Αυτά τα κτήρια παλαιότερα ήταν καταστήματα. Μετά από πολλή επίπονη εργασία, και πάνω απ’ όλα με ακόμα μεγαλύτερη υπομονή, τώρα έχουν μετατραπεί σε θαυμάσια γραφεία της Λουθηρανής Εκκλησίας. Εκτιμούμε την θετική μας συνεργασία με τους Λουθηρανούς αδελφούς και αδελφές μας. Η οργανίστα τους Μαργαρίτα, συνοδεύει όλες μας τις λειτουργίες, τόσο στην Σάντα Μαρία όσο και στον Άγιο Φραγκίσκο.
Η προσφυγική κρίση έχει απαιτήσει πολύ χρόνο και προσπάθεια. Επιπροσθέτως, 131.847 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα από τη 1η Ιανουαρίου μέχρι την 7η Μαρτίου 2016. Η Κως έχει χαρακτηριστεί ως «hotspot». Η κυβέρνηση βρίσκεται στην διαδικασία κατασκευής κέντρου μέσα στο χωριό που ονομάζεται Πυλί, λίγο έξω από το κέντρο της Κω. Το κέντρο μπορεί να στεγάσει 800 πρόσφυγες. Ο Μάρκο Προκασσίνι (Marco Procaccini) Αξιωματούχος Τομέα της Επιτροπής Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών, είναι ενορίτης με τη σύζυγό του Βερόνικα (Veronica) στην Κω. Μας είπε θα έρθουν περισσότεροι μεταναστευτικοί Αξιωματούχοι στο νέο κέντρο, για τη διαδικασία και έλεγχο των εγγράφων των προσφύγων. Αυτό είναι καλό, αλλά εφόσον αποκτήσουν έγγραφα, που θα πάνε; Ο Τόμυ Σαλτίνι (Tommy Saltini) από την ΑΤΣ (Association Terra Santa = Όμιλος Αγίων Τόπων) υπήρξε μεγάλη στήριξη για εμάς, βοηθώντας στην αγορά τροφίμων για να σιτιστούν οι πρόσφυγες οι οποίοι συνεχίζουν να καταφθάνουν. Είχαμε επίσης μια γενναιόδωρη προσφορά από τον Πατέρα Στέφεν Ο’ Κάνε (Stephen O’ Kane) από την Ένωση της Φραγκισκανής Ιεραποστολής της Ιρλανδίας.. Ο Λουτισιάνο Φαραόν, (Luciano Faraon) δικηγόρος του Βατικανού, υποσχέθηκε να βοηθήσει μετά την επίσκεψή του που θα πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι. Ειλικρινής στο λόγο του, το Κέντρο Μπεάτα Μαρία Μπολονέζι (Centre Beata Maria Bolognesi)έστειλε 160 κιλά με τρόφιμα και ρούχα από την Ιταλία. Είμαστε πολύ ευγνώμονες για την υποστήριξη, που λάβαμε βοήθεια τόσο μέσα από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Οι αριθμοί των φτωχών οικογενειών που έρχονται στην πόρτα του Μοναστηριού, τώρα έχει αυξηθεί στις 80 οικογένειες. Η Λόρνα Ανασίν (Lorna Anacin), μια από τις εθελόντριες της ενορίας, αρχίζει την προετοιμασία των πακέτων του φαγητού το Σάββατο, για να είναι έτοιμο μέχρι την Τρίτη. Η κουζίνα του Μοναστηριού είναι μία πραγματική μελισσοκυψέλη δραστηριοτήτων, με κιβώτια και σακούλες παντού.
Συνεχίζονται οι δωρεάν τάξεις εκμάθησης γλώσσας, και επιπρόσθετα στα ελληνικά, αγγλικά και ιταλικά, αρχίσαμε τώρα μια τάξη εκμάθησης Πολωνικών. Δύο εθελοντές από την ενορία, η Νταγκμάρα και η Ανούσκα (Dagmara and Anoshka) κάνουν έξοχη δουλειά και τα παιδιά το απολαμβάνουν με την καρδιά τους. Ο Αρχιεπίσκοπος γράφει μία ποιμαντική επιστολή κάθε μήνα. Αυτές οι επιστολές, υπήρξαν μια μεγάλη πηγή ποιμαντικής διδασκαλίας και προήγαγαν τον διάλογο και ενδιαφέρουσες συζητήσεις ανάμεσα στους ενορίτες. Πρόσφατα μάθαμε ότι προτίθεται να οργανώσει ένα σεμινάριο στην Αθήνα. Όπως οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, χρειαζόμαστε περισσότερους ιερείς. Προσευχόμαστε στο Θεό να ευλογήσει αυτή την προσπάθεια.
Πρόσφατα ευτυχήσαμε με το να δεχθούμε ένα μέλος της Προεδρίας CIOFS, τον κύριο Αττίλιο Γκαλιμπέρτι (Attilio Galimberti). Έχει την ευθύνη του Κοσμικού Τάγματος των Φραγκισκανών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Αιγύπτου, της Ελλάδας και χωρών που παλαιότερα βρίσκονταν υπό την Σοβιετική Ένωση. Για κάποια χρόνια, απολαύσαμε μία ημέρα ησυχαστηρίου με τους ενορίτες - κάθε Δευτέρα - μελετώντας τους Ιερούς Κανόνες και του Τάγματος των Φραγκισκανών. Ελπίζαμε να ξαναϊδρύσομε το OFS στη Ρόδο. Θα έχομε δύο από τα αυθεντικά μέλη του IFS στη Ρόδο από την Ιταλική περίοδο, Τέρρα και Μισέλ Καραμπάλα (Terra and Michael Karambala). Ελπίζομε ότι μαζί με τον Ατίλλιο (Atillio), τη σύζυγό του και βοήθεια από τον Πατέρα Ζοζέ Αντώνιο Ντουάρτε –OFS (Jose Antonio Duarte) Υποδιευθυντή της OFM, θα μπορέσουμε να πραγματώσομε την επιθυμία μας να επεναδραστηριοποιήσομε την σημαντική Φραγκισκανή κίνηση στη Ρόδο. Ήμασταν ευτυχείς που δεχθήκαμε τον Μάρτιο, τον κύριο Ένζο Μπονάννο (Enzo Bonanno) και την σύζυγό του. Έχουν ζήσει στη Λέρο, για περισσότερα από 17 χρόνια. Έχουν κάνει πολλά για να ενώσουν τους Ιταλούς του νησιού της Λέρου με πολιτιστικά γεγονότα. Το Πόρτολάγκο, γνωστό τώρα ως Λακκί, είναι το θαυμάσιο παράδειγμα Αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του 1920. Προγραμματίζεται μια εορτή το Σεπτέμβριο στο πρώην Καθολικό Ναϊδρειο του Αγίου Γεωργίου, το οποίο βρίσκεται στην πρώην αποθήκη πυρομαχικών του Ιταλικού Στρατού. Ο Αρχιεπίσκοπος Παϊσιος, Μητροπολίτης Λέρου, θα είναι επίσης παρών. Ήταν Πρωτοσύγκελος της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Ρόδου, όταν πρωτοέφτασα εδώ το 2004. Ήταν τότε που χειροτονήθηκε Μητροπολιτικός Αρχιεπίσκοπος της Λέρου. Ήταν πολύ ευγενικός με μένα, πάντα βρίσκεται σε επαφή μαζί μου επί τόσα χρόνια και θα είναι ευχαρίστηση να ξαναβρεθώ μαζί του και πάλι.
Ένα καινούργιο μέλος στο Μοναστήρι, είναι ένα θαυμάσιο κουτάβι Γερμανικό-Σέπαρντ (German-Shepherd) που το ονομάσαμε Τζέννη (Jenny). Είναι δύο μηνών. Ο τωρινός σκύλος-φύλακας, ο Μπλάκη (Blackie), είναι τεσσάρων ετών. Χρειαζόμαστε τον Μπλάκη για να διδάξει τις δεξιοτεχνίες για την προστασία της εκκλησίας και του μοναστηριού, που έχει προσφέρει πιστά για περισσότερα από δέκα χρόνια. Παρά όλων των θλίψεών μας και των οδυνών μας, ζούμε μέσα στο φως της Ανάστασης και της υπόσχεσης Ελέους, που διαρκεί αιώνια.
Ευχόμαστε στον καθέναν ξεχωριστά και σε όλους, ένα χαρούμενο και ευλογημένο Πάσχα.