Nέα της Eνορίας

Τεσσαρακοστή/Πάσχα 2015

Ευλογηθήκαμε με την παρουσία του κ. Βέσα, για τις Εορτές των Χριστουγέννων. Είναι ένας πολυτάλαντος οργανίστας, στην Φιλανδική Ευαγγελική Εκκλησία στη Φιλανδία. Ήρθε αεροπορικώς από την Φιλανδία, για να παίζει εκκλησιαστικό όργανο στις Χριστουγεννιάτικες Λειτουργίες μας. Του είμαστε πολύ ευγνώμονες. Το Φραγκισκανό Θέατρο ήταν κάθε μέρα γεμάτο με φωνές και γέλια από παιδιά των τοπικών σχολείων, τα οποία έπαιξαν μερικά πάρα πολύ καλά θεατρικά έργα και σκέτς.

Στις 18 Ιανουαρίου, ήταν η ημέρα της ονομαστικής εορτής του Έλληνα Ορθόδοξου Μητροπολίτη Κύριλλου. Πάντοτε δίδεται μια μεγάλη δεξίωση στην οικία του, στην οποία πάντοτε μας καλωσορίζει θερμά. Επίσης μας δίνει την δυνατότητα να συναντήσομε και να χαιρετίσομε ιερείς του νησιού, τους οποίους γνωρίζομε εδώ και πολλά χρόνια

Τοποθετήθηκαν ‘air conditions’ στην Εκκλησία και στην αίθουσα της ενορίας στην Κω. Χάριν της γενναιοδωρίας των Ιπποτών της Μάλτας. Έχομε δώσει σε κάθε οικογένεια της Ενορίας της Κω, από ένα βιβλίο αναφορικά με το Ιερό Ροζάριο, που είναι θαυμάσια γραμμένο στην ελληνική γλώσσα από το νησί της Σύρου. Έχομε αρχίσει την ευλογία των οικιών και των αγρών που ανήκουν σε ενορίτες. της Ρόδου και της Κω. Αυτό εκλαμβάνεται από τους πιστούς, που ευλογούνται μέσα στις οικίες τους, ως ύψιστης ποιμαντικής σημασίας και σημαντικότητας.

Τον Φεβρουάριο, οι Επίσκοποί μας συναθροίστηκαν στη Ρόδο, για την επίσκεψη Ad Limina. Ενημέρωσαν τον Άγιο Πατέρα, για την χειροτέρευση της οικονομικής κρίσης την οποία βιώνομε εδώ. Το 26,1% του πληθυσμού, ήτοι ένας στους τέσσερεις, είναι άνεργος, δυστυχώς, σε αυτές τις στατιστικές, το 50% της νεολαίας είναι χωρίς εργασία. Χαρήκαμε ένα Φεστιβάλ El Shaddai; Αυτό είναι μια χαρισματική Φιλιππινέζικη κίνηση ομαδικής προσευχής. Αρκετοί από τους ιθύνοντες τους, τώρα έρχονται από την Αθήνα στη Ρόδο για να εκπαιδεύσουν τη δική μας φιλιππινέζικη κοινότητα στις Γραφές και στην Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας. Είναι πολύ καρποφόρος και η κοινότητα αναζωογονήθηκε και ανανεώθηκε. Ελπίζομε να συστήσομε την κίνηση και στην Κω.

Ο Αρχιεπίσκοπος Φώσκολος, ήρθε για να μας αποχαιρετίσει τον Φεβρουάριο, μετά από 41 χρόνια Ιερατικής Υπηρεσίας. Μετά ακολούθησε η πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου Αρχιεπισκόπου μας Σεβαστιανού Ροσσουλάτου. Άλλες εκτός από τις ποιμαντικές του επισκέψεις, μας υποδέχθηκε ο Έλληνας Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Κύριλλος, Περιφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χατζημάρκος, και ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος. Ήταν εγκάρδιες και φιλικές συναντήσεις και αισθανθήκαμε ειλικρινές καλωσόρισμα, θετικό ενδιαφέρον προς τον νέο Αρχιεπίσκοπό μας. Ο Τύπος και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ήταν παρόντα και τα πάντα προβλήθηκαν από την τοπική Τηλεόραση και την τοπική εφημερίδα. Την Κυριακή μετά την Παπική Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου, ο οποίος είναι επίσης ο Αρχιεπισκοπικός Καθεδρικός Ναός, (όντας ο Αποστολικός Διαχειριστής της Ρόδου), οι ενορίτες είχαν ετοιμάσει ένα τεράστιο κέικ διακοσμημένο με το όνομά του. Ευλόγησε και έκοψε το κέικ, το οποίο μοιράστηκε σε όλους τους παρόντες. Η Αφρικανική κοινότητα είχε προετοιμάσει ένα χαρούμενο τραγούδι για την υποδοχή του. Ήταν μία ευχάριστη και αίσια αρχή της περιόδου του μαζί μας και μια έκφραση της χαράς μας για το καλωσόρισμά του ως ο Ποιμένας μας.

Τα ετήσια εννιάμερα του Αγίου Πολυκάρπου, εψάλλησαν μπροστά το άγαλμά του. Συμπεραίνω ότι το άγαλμα ήρθε στην Εκκλησία της Ρόδου, όταν οι άνθρωποι ήρθαν πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του ξεριζωμό τους από τη Σμύρνη το 1922. Φέτος, κάνομε την Οδό του Σταυρού δύο φορές την εβδομάδα. Την Παρασκευή στο ναϊδριο του Ιερού Σταυρού και Σάββατο στην Σάντα Μαρία. Προσφέρομε τον δεύτερο γύρο Στάσεων, για τους Αδελφούς και στους ανθρώπους στη Συρία. Πραγματοποιώντας τις Στάσεις δύο φορές την εβδομάδα, μας δίνει επίσης την δυνατότητα σε περισσότερα μέλη της Ενορίας μας, να παρακολουθήσουν ένα από τα δύο σετ Στάσεων. Ο Πατέρας Darek Wisniewski ofm (Ντάρεκ Ουισνιέβσκι ofm) μας επισκέφτηκε από την Τουρκία. Είναι ο πρώτος ο οποίος αναφέρεται σε γυναικεία Μονή, που έχομε φιλοξενήσει εδώ. Είναι ένας πασίγνωστος Θεολόγος, αλλά πολύ απλός και ταπεινός.

Ο Αδελφός Μιγκέλ Εδουάρδος Μασσέο Γκουτιέρρεζ Xιμένεζ ofm συνεχίζει να σπουδάζει Σύγχρονα ελληνικά στην Αθήνα. Πέρασε την περίοδο των Χριστουγέννων στην Κύπρο. Είπε ότι ευχαριστήθηκε πάρα πολύ την διαμονή του και ότι εκτίμησε βαθύτατα την αδελφική υποστήριξη του Πατέρα Τζώρτζ Γκρέϋ Ofm όπως και των άλλων Αδελφών. Ο Πατέρας Γεώργιος είναι γνωστός για την φιλοξενία του και τη γενναιοδωρία του. Είμαστε χαρούμενοι που είχε μια τόσο καρποφόρα επίσκεψη.

Τον Μάρτιο, μαθητές από όλο το νησί, άρχισαν τις επισκέψεις τους στις εκκλησίες μας. Αυτές οι επισκέψεις άρχισαν πριν από πέντε ή έξι χρόνια, καθώς οι σχέσεις μας με τους Χριστιανούς Ορθόδοξους Αδελφούς μας έγιναν πιο εγκάρδιες. Δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να δουν την Καθολική Εκκλησία και να μάθουν από εμάς τα πολλά που έχομε μαζί από κοινού. Δεν χρειάζεται να πω, ότι η Χορωδία του Δήμου παρουσίασε ένα άριστο κονσέρτο στην Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και αποτελεί ακόμα μια έκφραση των στενών δεσμών που έχομε με τους Ορθοδόξους αδελφούς μας αδελφές μας.

Οι Ενορίτες και άλλοι, συνέχισαν να φέρνουν ξηρά τροφή στις διάφορες λειτουργίες, που μας δίνει την δυνατότητα να ανταποκριθούμε στην συνεχιζόμενη αυξανόμενη ανάγκη των φτωχών που έρχονται στην πόρτα του Μοναστηριού της Σάντα Μαρία. Έτσι φέτος και πάλι, μέσα σε όλα τα τεκτενόμενα, λάβαμε πολλές ευλογίες και ευχαριστούμε τον Θεό για την αφθονία Του και την Καλοσύνης Του προς όλους εμάς.

Με όλες τις καλές ευχές για ένα Ευλογημένο Πάσχα.

Τεσσαρακοστή/Πάσχα 2015