Nέα της Eνορίας

Παρουσία/Χριστούγεννα 2016

Ζήσαμε ένα καλοκαίρι και ένα φθινόπωρο γεμάτα συμβάντα. Οι πρόσφυγες συνέχισαν να φεύγουν από τη Συρία και μέσω Τουρκίας να φθάνουν στην Ελλάδα. Ο αριθμός τους είναι πολύ μικρότερος από πέρσι αλλά εξακολουθούν να παραμένουν 860 άτομα στην Κω και περίπου 90 στη Ρόδο. Είμαστε ευγνώμονες για την καθοδήγηση του Marco Procaccini, ο οποίος είναι επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κω και συνεχίζει να μας συμβουλεύει για τα πρόσωπα εκείνα που χρειάζονται περισσότερο τη βοήθειά μας. Πρόσφατα μάς προσέγγισαν ώστε να ανοίξουμε τη μια ενοριακή αίθουσα για τους πρόσφυγες, προκειμένου να λαμβάνουν δωρεάν μαθήματα τρεις φορές την εβδομάδα. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα μεριμνήσει για τους δασκάλους. Χάριν στην ATS και σε άλλα γενναιόδωρα άτομα, τόσο τοπικά όσο και από το εξωτερικό, είμαστε σε θέση ακόμα να βοηθούμε τη σίτιση των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη καθώς και των απόρων, οι οποίοι έρχονται στο Μοναστήρι κάθε Τρίτη για να παραλάβουν δέματα τροφίμων. Οι αριθμοί αυτοί μεγαλώνουν, καθώς άρχισε ο χειμώνας, οπότε και οι άνθρωποι μένουν χωρίς εργασία, ιδίως τώρα που τελείωσε και η τουριστική περίοδος. Τα δωρεάν μαθήματα Ελληνικών και Ιταλικών, που παραδίδονται στο Μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου εξακολουθούν να είναι πολύ δημοφιλή και είμαστε ευγνώμονες στους δασκάλους που αφιερώνουν το χρόνο τους χωρίς αμοιβή. Οι αριθμοί των σχολικών ομάδων από τα δημόσια σχολεία που επισκέπτονται τις Καθολικές Εκκλησίες έχει αυξηθεί. Χαιρόμαστε αυτή την επαφή με τα ντόπια παιδιά και είμαστε ευτυχείς να μοιραζόμαστε την ιστορία και την παρουσία μας εδώ στη Ρόδο.
Το Μάϊο είχαμε τη διετή συνάντηση ιερέων και επισκόπων στο νησί της Τήνου. Είναι πάντα όμορφο να συναντάς τους αδελφούς ιερείς και επισκόπους. Είναι μια θαυμάσια στιγμή αδελφότητας. Με τίμησαν με την πρόσκληση να λάβω μέρος στην επιτροπή του Καθολικού Ιερατείου της Ελλάδας, οι συζητήσεις και η ανταλλαγή ιδεών μέσα σε μια ομάδα είναι πάντα τόσο καρποφόρες και επωφελείς. Η Φιλανδική Λουθηρανή Εκκλησία γιόρτασε 30 χρόνια ποιμαντικής υπηρεσίας στη Ρόδο. Μαζί με τον αιδεσιμότατο Bror, τον επικεφαλής της Φιλανδικής Εκκλησίας στο Εξωτερικό, ήρθαν επίσκεψη χορωδίες για να τιμήσουν την επέτειο και διάφοροι εορτασμοί πραγματοποιήθηκαν στο Θέατρο των Φραγκισκανών. Ο Πατέρας Benoit από τη Γαλλία έφερε στη Ρόδο μία ομάδα νέων ατόμων επι μια εβδομάδα. Ένας νέος Σουηδός πάστορας ο Αιδεσιμότατος Bjorn διορίσθηκε στην Αθήνα και στη Ρόδο και ήμασταν ευτυχείς που τον καλωσορίσαμε.Τόσο τα μέλη της Σουηδικής όσο και τα μέλη της Δανέζικης Εκκλησίας, ήταν πολύ γενναιόδωρα με τις προσφορές τους σε είδη σίτισης για τους φτωχούς και τους ευχαριστούμε. Το Μάϊο και τον Αύγουστο τελέσαμε δύο όμορφες Λειτουργίες των Υπερευλογημένων Αχράντων Μυστηρίων και ύστερα της Θεοτόκου στη Ρόδο και στην Κω. Oι Λειτουργίες ήταν πολύ κατανυκτικές και τις παρακολούθησαν πολλά άτομα. Ο Πατέρας Mirek βοήθησε στην Κω για τρεις εβδομάδες, ενώ συγχρόνως την ίδια χρονική περίοδο έλαβε μαθήματα Ελληνικής γλώσσας. Ο Πατέρας Adam που ανήκει στο τάγμα των Redemptorist και δίνει διαλέξεις στο Alphonsianum της Ρώμης, έμεινε μαζί μας επι μία εβδομάδα. Ο Αδελφός Andrew Verdote ofm ήρθε από την Κύπρο.
Συνεχίζουμε να προσφέρουμε ποιμαντική φροντίδα στα πληρώματα πολλών κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται στη Ρόδο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Συχνά ζητούν την τέλεση επιμνημόσυνων Λειτουργιών για τα αποθανόντα μέλη του πληρώματος, και τις οποίες είμαι ευτυχής να λειτουργώ στο πλοίο. Αποτελεί επίσης μια ευκαιρία, ώστε να ακούω τις εξομολογήσεις τους και να δίδω υποστήριξη και ενθάρρυνση σε πολλά μέλη των πληρωμάτων που ζουν μακριά από τις οικογένειές τους για πολλούς συνεχόμενους μήνες. Με τίμησε το Συμβούλιο των Επισκόπων Ελλάδας ορίζοντάς με Πρόεδρο της Καθολικής Επιτροπής για τον Τουρισμό για την Ελλάδα. Βέβαιως είναι ένας τομέας κοντά στις καρδιές μας, αφού ζούμε και υπηρετούμε στο μέσο τόσο μεγάλου αριθμού τουριστών στη Ρόδο και στην Κω. Η εμβέλια και η δυνατότητα ευαγγελισμού τόσων πολλών τουριστών είναι μέγιστης σημασίας. Ο Αιδεσιμότατος Vincenzo Peroni, Αντιπρόεδρος των Ποντιφίκων Τελετουργειών ήλθε να μείνει και πάλι μαζί μας. Ελπίζουμε το βιβλίο του «Toccati da Gesu’ » (Με το άγγιγμα του Ιησού) να εκδοθεί σύντομα στην αγγλική γλώσσα, καθώς σημείωσε μεγάλη επιτυχία ανάμεσα στους Προσκυνητές στους Αγίους Τόπους. Ζήτησε δε ευγενικώς από τον φίλο του Don Marco Baresi να λειτουργήσει στην Κω. Οι εκκλησιαζόμενοι έμειναν κατενθουσιασμένοι, καθώς είναι ένας εξαιρετικά καλός ιερέας και είμαστε πολύ ευγνώμονες για την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία του.
Τον Ιούλιο πραγματοποιήσαμε στην Ιερουσαλή τη συνεδρίασή μας, το Φραγκισκανικό Κεφάλαιο, όπου παρευρέθηκα ως εκπρόσωπος. Συνάντησα το νέο μας Κουστώδιο, Πατέρα Francesco Patton ofm για πρώτη φορά. Είναι ένας ακέραιος Φραγκισκανός, ειλικρινής, απλός και ταπεινός. Η Κουστωδία ειναι πράγματι ασφαλής στα ικανά χέρια του. Είναι άνθρωπος της προσευχήw, θαρραλέος καθώς και ένας ταλαντούχος ηγέτης. Κατά τη διάρκεια του Κεφαλαίου προς μεγάλη μου έκπληξη, εξελέγην ως Εχέμυθος (discreet) σύμβουλος με το ρόλο να υπηρετώ τον Κουστώδιο στη διοίκηση της Κουστωδίας. Είμαι ένας από τους πέντε μοναχούς που επελέγησαν να αντιπροσωπεύσουν τις κύριες γλωσσικές ομάδες των Μοναχών που απαρτίζουν την Κουστωδία. Ήμασταν τυχεροί που είχαμε τον Πατέρα Jakab Várnai ofm ως Γενικό Επιθεωρητή. Τον ευχαριστούμε για την ηρεμία του, την αφοσίωσή του και την υποστηρικτική παρουσία. Το Κεφάλαιο απέφερε πολλά σημαντικά αποτελέσματα. Πριν από αυτό, ο Κουστώδιος είχε ήδη επισκεφθεί πολλές Μονές, προκειμένου να γνωρίσει τους μοναχούς και τα τάγματά τους. Μετά από αυτό, συνέχισε τις επισκέψεις του σε όλες τις Μονές. Υπήρξαμε ευτυχείς που τον υποδεχθήκαμε στη Ρόδο τον Αύγουστο, καθώς ήταν μια ευχάριστη και πολύ αδελφική επίσκεψη, ιδιαίτερα γεμάτη από δραστηριότητες. Συναντηθήκαμε με τον Περιφερειάρχη, το Δήμαρχο και τον Ελληνορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο. Εκτιμήσαμε όλοι ιδιαίτερα τη ζεστασιά και τη φιλοξενία τους. Επισκεφθήκαμε επίσης τους πρόσφυγες, τόσο στη Ρόδο και την Κω και ο Κουστώδιος μπόρεσε να τους μιλήσει προσωπικά. Το Ποιμαντικό Ενοριακό Συμβούλιο συνεδρίασε, επιβεβαιώνοντας τη φραγκισκανική ευαγγελική αποστολή του. Νιώσαμε ευλογημένοι από το παράδειγμα της Φραγκισκανικής ζωής και της δέσμευσής του, καθώς μάς υπενθύμισε ότι ακόμα και αν είμαστε μακριά από το κέντρο της Κουστωδίας, είμαστε στις σκέψεις και τις προσευχές του και είναι πάντα διαθέσιμος οποτεδήποτε έχουμε ανάγκη.
Το Σεπτέμβριο εορτάσαμε τους πολλούς Ιταλούς και συμμαχικούς στρατιώτες, οι οποίοι είχαν χάσει τη ζωή τους στο νησί της Λέρου. Η εκδήλωση οργανώθηκε εξαιρετικά από τον κ. Enzo Bonanno με τη στήριξη του Συνταγματάρχη Antonio Albanese. Ο Αρχιεπίσκοπος Παΐσιος ήταν παρών. Με κάλεσε σε γεύμα στην οικία του, όπου ετοίμασε ο ίδιος το φαγητό που ήταν ιδιαίτερα νόστιμο. Έχει παραμείνει ο ίδιος φιλικός απλός ιερέας που υπήρξε πάντα από τότε που τον γνώρισα, όσο ήταν Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος εδώ στη Ρόδο και είναι ειλικρινά ένας πολύ αξιαγάπητος χαρακτήρας. Είχε ένα φιλοξενούμενο από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως τον Αρχιεπίσκοπο Ιωσήφ Χαριολάκη. Γευματίσαμε μαζί και νιώσαμε σαν στο σπίτι μας.
Ο αγαπημένος μας πρώην Κουστώδιος Πατέρας Pierbattista Pizzaballa ofm ορίσθηκε Αρχιεπίσκοπος του Καθεδρικό Ναό του Μπέργκαμο. Τι υπέροχο γεγονός. Ήταν όμορφα που συναντήσαμε και τον πρώην Γενικό Υπουργό μας τον Αρχιεπίσκοπο Jose Rodriguez Carballo, ο οποίος παραμένει ο ίδιος φιλικός και απλός μοναχός που πάντα ήταν.
Τον Αύγουστο επέστρεψα στην Ιερουσαλήμ για το συνέδριό μας το Convengo που πραγματοποιήθηκε στον ξενώνα των Φραγκισκανών αδελφών της Αμόλυντης καρδιάς της Παναγίας στο Tiberius. Το Convegno είναι μια συνάντηση όπου οι διαφορετικές οικογένειες τωμ μοναχών διατίθενται στις διάφορες Μονές. Η Μητέρα Telesphora η Ανωτέρα του ξενώνα ήταν μία από τις λέκτορες όταν ήμουν στο Σεμινάριο. Αυτές οι Αδελφές διοικούσαν το καθολικό Νοσοκομείο της Ρόδου έως το 1949. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας επιστρέψαμε στην Ιερουσαλήμ για να περάσουμε ένα απόγευμα και να είμαστε παρόντες στην Πανηγυρική είσοδο του νέο Αρχιεπίσκοπο Pierbattista Pizzaballa στο Λατινικό Πατριαρχείο, του οποίου είναι ο Αποστολικός Διαχειριστής.
Ο Κουστώδιος μού επέτρεψε να επιστρέψω νωρίς στη Ρόδο, προκειμένου να παραστώ στην επιμνημόσυνη τελετή για τους 38 τουρίστες, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε μια πυρκαγιά τη δεκαετία του 1970 σε ένα εστιατόριο στη Ρόδο. Υπήρχαν πολλοί Σκανδιναβοί και αρκετοί Ιρλανδοί. Η Πρέσβης της Ιρλανδίας ήρθε από την Αθήνα καθώς και ο Δήμαρχος του Limerick με μερικά από τα μέλη της οικογένειας των θυμάτων. Συμμετείχαν επίσης οι υποΠρέσβεις της Δανίας και της Σουηδίας. Τελέσαμε μια Λειτουργία στη μνήμη τους ενώ μια πλάκα τοποθετήθηκε ως διαρκές μνημείο στο κέντρο της Ρόδου. Εορτάσμα επίσης το χαρούμενο Ασημένιο Ιωβηλαίο του γάμου του Romolο και της Eleonora . Ήμασταν ενθουσιασμένοι που μας επισκέφθηκε η Αδελφή Ρίτα από την Αλβανία που είναι μια Φραγκισκανή αδελφή του Τάγματος των Stimmatine. Ο αδελφός της Αδ. Ρίτα, ο Ζεφ με τη γυναίκα του τη Λουτσία και τα παιδιά τους ζουν στην ενορία μας. Στο τέλος του Ιουλίου, μάς τίμησε με την επίσκεψή του ο Μακαριώτατος Θεόφιλος ΙΙΙ, ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, τον οποίο γνωρίζω εδώ και χρόνια, καθώς ήταν τότε εφημέριος στην Κανά της Γαλιλαίας. Πέρασε μια ώρα μαζί μας στο Ναό της Παναγίας της Νίκης. Είναι πραγματικά ένας πολύ καλός άνθρωπος, απλός, ευγενής, πάντα χαμογελαστός και μεγάλος διπλωμάτης.
Τον Οκτώβριο τιμήσαμε στην Κω τους Ιταλούς Στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον Πολέμου. Ο κ. Giovanni Millo και άλλοι ήλθαν από την Ιταλία για την περίσταση. Η χορωδία της φινλανδικής Αστυνομίας μας ζήτησε να γίνει μια συναυλία στο Oriens, το θέατρο των Φραγκισκανών. Είχαμε επίσης ένα χαρισματικό φινλανδό βιολιστή που έπαιξε για μας κατά τη διάρκεια των Λειτουργιών και ήταν πολύ αφοσιωμένος. Ήλθε και μια παιδική φινλανδική χορωδία, η οποία τραγούδησε υπέροχα. Πέρασα λίγο χρόνο μαζί τους και τους ρώτησα «ξέρετε ποιος είμαι εγώ;» αλλά δεν ήταν σίγουροι, γιατί βλέπουν πολύ λίγους μοναχούς στη Φινλανδία. Για το λόγο αυτό και τους ρώτησα: «γνωρίζετε των Ρομπέν των Δασών;" "Ω ναι», είπαν και τότε απάντησα: «Είμαι του ίδιου τάγματος με τον παχύ και χαρούμενο μοναχό που βλέπετε μαζί τον Ρομπεν και τον λένε αδελφό Tuck» και αμέσως κατάλαβαν. Στη συνέχεια μιλήσαμε για τον Άγιο Φραγκίσκο, τουν οποίου γνώριζαν για την αγάπη του για τα ζώα και την οικολογία. Αυτές οι συναντήσεις, ιδιαίτερα με τους νέους έχουν μεγάλη σημασία και σπουδαιότητα. Μετά από πολλά χρόνια γιόρτασα την ημέρα της ονομαστικής μου γιορτής του Αγίου Λουκά στην Ιερουσαλήμ και συγκινήθηκα από τις ευχές των μοναχών Στο τέλος του δείπνου, μοιράστηκαν στην κοινότητα γλυκά ενώ ένας από τους νέους μοναχούς ο Br. Clovis οδήγησε όλους στην τραπεζαρία τραγουδώντας χαρούμενα γενέθλια στην αγγλική γλώσσα !
Χάρηκα που μου ζητήθηκε να επισκεφθώ τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Θεόφιλο ΙΙΙ. Την ημέρα που τον επισκέφθηκα ήταν επίσης παρών ο Καρδινάλιος Koch από τη Γερμανία με τα μέλη της Γερμανικής Λουθηρανικής Εκκλησία. Όταν αναχώρησα, πέρασα μια ώρα με τον Πατριάρχη και συζητήσαμε για την Ελλάδα και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης.Είναι ένας πολύ σοφός άνθρωπος και ένας κύριος της διπλωματίας.
Μια θαυμάσια εμπειρία ήταν η συμμετοχή στο γάμο της Ελένης και του Αποστόλου, της κόρης του Πατέρα Σκλεβάκη, γραμματέα του Ελληνορθόδοξου Αρχιεπισκόπου. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύριλλος πραγματοποίησε την τελετή και ήταν όμορφο που μου δόθηκε η ευκαιρία να συναντήσω και να χαιρετίσω πολλούς από τους Έλληνες παρόντες ιερείς. Ο οικουμενισμός μπορεί να αναπτυχθεί και να σημειώσει πρόοδο στις συνήθεις μικρές και απλές κινήσεις της καθημερινών μας συναντήσεων. Ο συνταγματάρχης Antonio Albanese Στρατιωτικός Ακόλουθος της Ιταλικής Πρεσβείας προσέφερε μεγάλη βοήθεια στην κοινότητά μας. Με ευχαρίστηση παρευρέθηκα στη γιορτή του αποχαιρετισμού του στην Ιταλική Εθνική Ημέρα και Ημέρα των Ενόπλων δυνάμεων στην Αθήνα. Έχει μια θαυμάσια σύζυγο τη Μαρία με τρία υπέροχα παιδιά. Ο Ιταλός Πρέσβης και ο Yποπρέσβης ήταν ανάμεσα στους πολλούς παρευρισκόμενους επισκέπτες. Μπόρεσα να επισκεφθώ έναν από τους ιεροσπουδαστές μας που φοιτούν Ελληνικά στην Αθήνα, τον αδελφό Javier Ignacio Jubal ofm, που διαμένει με τους Αδελφούς Καπουτσίνους στην Αθήνα και κάνει σταθερή πρόοδο στην ελληνική γλώσσα. Είχα διαμείνει με τους Καπουτσίνους όταν ήμουν φοιτητής και αισθανούμενα σπίτι μου. Πραγματικά είναι μια πολύ φιλόξενη κοινότητα. Μου προσφέρθηκε άριστη φιλοξενία στον οίκο του Καθεδρικού Ναό των Κληρικών από τον Πατέρα Γεώργιο Αλτουβά, έναν πολύ ενθουσιώδη ποιμένα των ψυχών. Η μητέρα του η κ. Γεωργία έρχεται στη Ρόδο για να επιδιορθώσει θρησκευτικά αντικείμενα. Είχα επίσης την ευκαιρία να επισκεφθώ την Αγνή την αδελφή του Αρχιεπισκόπου και τη μητέρα του που έχω ιδιαιτέρως συμπαθήσει. Μετά από πολλά χρόνια έχουμε ενεργοποιήσει εκ νέου την αδελφότητα των OFS στη Ρόδο. Έχουμε δύο από τα αρχικά μας μέλη την Τέττα και το Μιχάλη Καράμπελα. Ο Attilio και η Rosa Galimberti ήλθαν από την έδρα της OFS στην Ιταλία για να μας βοηθήσουν να ετοιμάσουμε ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης των μελλοντικών μελών. Θυμόμαστε τον Πατέρα Cesare Adofini του Τάγματος των Φραγκισκανών, πρώην μοναχού από την Αγγελική Επαρχία στην Ιταλία, ο οποίος υπηρέτησε αυτά τα νησιά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και υπήρξε ένας μεγάλος υποστηρικτής της OFS. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη και ας καρπωθεί τα οφέλη της αφοσιωμένης υπηρεσίας του στον οίκο του Πατέρα.

Τέλος, εξίσου σημαντικό θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στο δικό μας αγαπημένο Αρχιεπίσκοπο Σεβαστιανό, ο οποίος με μεγάλη προσπάθεια και επιμονή, άνοιξε ένα μεγάλο Σεμινάριο στην Αθήνα, ώστε η Αρχιεπισκοπή να αποκτήσει ιερείς και είναι αξιοθαύμαστο ότι υπάρχουν ήδη φοιτητές. Πέραν των καθημερινών ευθυνών του στην Αρχιεπισκοπή, το άνοιγμα της νέας Σχολής, έχει επίσης προταθεί ως Πρόεδρος της Επισκοπικής Διάσκεψης για την Ελλάδα. Περιττό να πω, ότι εμείς τον συνοδεύουμε με τις προσευχές μας και είμαστε πρόθυμοι να τον βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε. Ad moltos annos!

Φέτος έχουμε ετοιμάσει ένα μικρό δώρο Χριστουγέννων με σοκολάτες και μια κάρτα για τους άπορους, οι οποίοι κάθε Τρίτη έρχονται στην πόρτα μας. 192 οικογένειες ήλθαν αυτή την εβδομάδα. Η γενναιοδωρία σας καθιστά τούτο δυνατό και για το λόγο αυτό, ευχαριστούμε όλους, ιδιαίτερα τους εθελοντές μας και τους ευεργέτες μας, ευχόμενοι στον καθένα και σε όλους ένα ευλογημένο Advent, Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος.