Nέα της Eνορίας

Χριστούγεννα 2014

Ο Απρίλιος είχε την ευλογία να δει ανακαινισμένο το ‘Βρετανικό Μνημείο Πεσόντων’ στο Καθολικό μας Κοιμητήριο, O Βρετανός Πρόξενος εκείνη την περίοδο ήταν ο κος George Frederich Wilkinson, ο οποίος είχε γεννηθεί στα 1700. Προς μεγάλη μας ευχαρίστηση, μέλη της οικογένειάς του ήταν παρόντα στην τελετή, καθώς υπήρξαν οι εκπρόσωποι του Προξενείου της Μεγάλης Βρετανίας. Στο Κοιμητήριο έχομε Γαλλικά, Πολωνικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Βρετανικά μνημεία, τα οποία αντανακλούν την οικουμενικότητα της Καθολικής Εκκλησίας. Υποδεχθήκαμε τους Δομινικούς Ιερείς Πατέρες Ρόμπερτ και Αλέξανδρος από το Πανεπιστήμιο Angelicum της Ρώμης. Τον Μάιο, χάσαμε το παλαιότερο μέλος μας από την Ενορία της Κω, την «κυρία Φλώρα», όπως ήταν γνωστή. Είχε έρθει στην Κω, το 1947 και ήταν η τελευταία Καθολική για την οποία προσευχηθήκαμε στον Καθολικό Ιερό Ναό του Αμνού του Θεού (Agnus Dei), που ακόμα βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Κω. Η αείμνηστη «κυρία Φλώρα», με θλίψη λέμε, ότι θα μας λείψει πολύ, Το ετήσιο Προσκύνημα στην Ασίζη, πραγματοποιήθηκε προς τιμή της Παναγίας της Φιλερήμου. Προς μεγάλη μας λύπη, τα μέλη κάθε χρόνο είναι λιγότερα. Ο νέος χώρος λατρείας που δημιουργήθηκε στην Κω, για να εξυπηρετήσει τον αυξανόμενο αριθμό των τουριστών, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και η κρύπτη της εκκλησίας καθώς και η Ενοριακή αίθουσα, έχουν ανακαινιστεί, χάρη της γενναιοδωρίας των πολλών δωρητών μας.

Ήταν μεγάλη ευλογία που ήμασταν παρόντες στην Παπική επίσκεψη στους Αγίους Τόπους. Όλοι συγκινηθήκαμε από την απλότητα του Αγίου Πατέρα, όταν ήρθε να δειπνήσει μαζί μας Τον Ιούνιο, ο Αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε στο δείπνο και στην Θρησκευτική Τελετή Corpus Christi. Τον Ιούλιο πολλοί ιερείς και πιστοί συγκεντρώθηκαν στη Σύρο για την ενθρόνιση του Νέου Επισκόπου, Πέτρου Στεφάνου. Έχουν πραγματοποιηθεί πολλά Συνέδρια στη Ρόδο, η Υπουργός Περιβάλλοντος της Γκάνα, κα Barbara, μας τίμησε με την επίσκεψή της στην Εκκλησία. Ο Πατέρας Ανδρέας Verdote ofm ήρθε από την Κύπρο κοντά μας για λίγες ημέρες διακοπών. Με μεγάλη μας ευχαρίστηση, ο Πατέρας Πιóτρεκ Blajer ofm ήρθε για να περάσει ένα μήνα κοντά μας, και εργάστηκε άοκνα, όπως πάντα. Πραγματοποιήθηκε ένα Συμπόσιο στο Πανεπιστήμιο της Ρόδου, για το ολοκαύτωμα της Εβραϊκής Κοινότητας της Ρόδου, που ήταν πολύ ενδιαφέρον και συγχρόνως πολύ λυπηρό. Ο γιος του Δρ. Πολύκαρπου Saltalamacchia ήρθε για να επισκεφτεί δύο από τους φίλους του φοιτητές. Ετοίμασαν και μας προσέφεραν κάποια θαυμάσια Ιταλικά εδέσματα. Ο Δρ. Πολύκαρπος είναι ένας πολύ γενναιόδωρος ευεργέτης των Αδελφών Μοναχών στη Ρόδο. Ο Αδελφός Σιλβέστρος Μιχάλ Polik ofm και ο Πατέρας Λουκάς Ο.Ρ.. και οι οικογένειές τους ήρθαν σε εμάς από την Σλοβακία. Ήμασταν επίσης ευτυχείς που υποδεχθήκαμε τον (Mons). Πανοσιολογιότατο Falcone από τη Γραμματεία του Βατικανού. Κι αυτός επίσης, είναι θαυμάσιος και μεγάλος υποστηρικτής μας. Η Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μαρία Πία Pettinau μαζί με τον σύζυγό της ήρθαν για να περάσουν δύο εβδομάδες στη Ρόδο. Είναι εξειδικευμένη σε λειτουργικά υφάσματα και αντικείμενα. Εξέτασε και καταχώρησε όλα τα ιματιοφυλάκια μας και προς έκπληξή μας έχομε κάποια κομμάτια ιματίων από το 1600. Ο Δρ. Γκαζιάνο Pelliccia, παγκόσμια γνωστός Ιταλός μηχανικός, έδωσε μία εβδομάδα από τον χρόνο του. για να καταγράψει τα πολλά ιστορικά σχέδια που εμπεριέχονται στα Αρχεία μας. Πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα, αλλά ελπίζομε ότι θα επιστρέψει του χρόνου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Φώσκολος, ήρθε για την τελετή της Μεταστάσεως της υπεραγίας αειπάρθενο Θεοτόκου και αειπάρθενου Μαρίας. Ήμασταν πανευτυχείς που υποδεχθήκαμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, τον πρόσφατα εκλεγμένο Αρχιεπίσκοπο, Πατέρα Σεβαστιανό Ρουσολάτο από τη Σύρο. Ο Αρχιεπίσκοπος Φώσκολος έμεινε για την εορτή της Μεταστάσεως της υπεραγίας αειπάρθενο Θεοτόκου και αειπάρθενου Μαρίας. και χοροστάτησε στην Ιερουργία της Παναγίας μας. Ο Δον Αντώνιο από το Ποντιφικό Πανεπιστήμιο του Παλέρμο κα ο φίλος του Δον Dario πέρασαν ένα μήνα στην Κω. Είχαμε μία ομάδα ιερέων και συνέδρων από το Μιλάνο για μία εβδομάδα.

Νέος Δήμαρχος ρόδου, είναι ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος είναι ένας ιδιαίτερα γνωστός και έγκριτος Δικηγόρος. Η σύζυγός του εξαιρετικά προικισμένη, άξια και ευχάριστη κυρία, ονομάζεται Αγάπη, και είναι Συμβολαιογράφος. Του ευχόμαστε ό,τι καλύτερο στο καινούργιο του αξίωμα και θα του προσφέρομε οποιαδήποτε υποστήριξη μπορούμε. Η Φιλανδική Λουθηρανή Εκκλησία, οργάνωσε ένα κονσέρτο στο θέατρο με μία σχολική ομάδα από τη Φιλανδία. Είμαστε πολύ ευγνώμονες στη Φιλανδική Λουθηρανική Εκκλησία, καθώς ο οργανίστας του κος Γουίλι, συνοδεύει τις Καθολικές Λειτουργίες κάθε Τρίτη, Σάββατο και Κυριακή. Ο Πατέρας Πέτρος Hurley από το Σεφέιλντ ;ήρθε σε εμάς, ακολουθούμενος από τον Αδελφό Αïμον Baττish ofm και την οικογένειά του. Είμαστε ευτυχείς που η μητέρα του κα Ροζέτα, μας προσέφερε μερικά νοστιμότατα Αραβικά γεύματα. Είναι πραγματικά μια πιστή, ευσεβής και γενναιόδωρη οικογένεια.

Τον Οκτώβριο απολαύσαμε το Μουσικό Φεστιβάλ της Ρόδου υπό τη Διεύθυνση του γνωστού Σολίστ και έγκριτου Καθηγητή Εκκλησιαστικού Οργάνου Χρήστου Παρασκευόπουλου. Ο Αδελφός Ριχάρδο ofm ήρθε κοντά μας από την Ιερουσαλήμ. Φέτος είχαμε ένα τρομπετίστα, ο οποίος ήταν υπέροχος και πραγματικά για πρώτη φορά, άκουσα εκκλησιαστικό όργανο μαζί με μαντολίνο, που συνόδευσαν μία τοπική χορωδία, και που ήταν πραγματικά υπέροχοι. Ο Αδελφός Εδουάρδο Μιγκέλ Μασέο Gutiérrez Jiménez ofm ο οποίος σπουδάζει Σύγχρονα Ελληνικά στην Αθήνα, ήρθε στη Ρόδο για να ανανεώσει τους προσωρινούς όρκους του, κι έδωσε τη ‘Μεγάλη Μαρτυρία’ στην Φραγκισκανή ζωή με την παρουσία όλων. Το πολεμικό πλοίο USS Ross ήρθε στη Ρόδο και περάσαμε μία θαυμάσια εσπέρα εν πλω. Οι Αμερικανοί είναι πάντοτε γενναιόδωροι και πολύ φιλικοί. Ήμουνα πανευτυχής που μου απονεμήθηκε από τον Κυβερνήτη το ‘στρατιωτικό νόμισμα’. Όλα μας τα γεγονότα δημοσιεύονται ως ρεπορτάζ στην καθημερινή εφημερίδα «ΡΟΔΙΑΚΗ» από την πολύ αγαπητή μας Μαίρη Παπανδρέου.

Την 25η Οκτωβρίου, ο νέος μας Αρχιεπίσκοπος Σεβαστιανός Ρουσσολάτος, ενθρονίστηκε στην Αθήνα. Του ευχόμαστε εγκάρδια στην καινούργια του Ιεροσύνη ως Ποιμένα Ψυχών. Βρισκόμενος στην Αθήνα, έμεινα στις Αδελφές του Ιερού Τάγματος του Αγίου Ιωσήφ. Η Ηγουμένη ήταν επίσης παρούσα. Ο Διάκων Δημήτρης Αλτουβάς με συνάντησε στο αεροδρόμιο. Η σύζυγός του Γεωργία έχει αποκαταστήσει πολλά αγάλματα και διάφορα άλλα έργα τέχνης στη Ρόδο κατά τις επισκέψεις της. Της είμαστε πολύ ευγνώμονες. Ο γιος τους, Πατέρας Γεώργιος είναι ιερέας στην Αρχιδιακονία Αθηνών. Η θρησκευτική τελετή, πραγματοποιήθηκε Σάββατο. Την Κυριακή το πρωί, ο Επίσκοπος Πέτρος Στεφάνου της Σύρου, με πήρε για τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή των Καρμελίνων.

Ο Σεβάσμιος Klaus της Δανέζικης Λουθηρανής Εκκλησίας, ήρθε στη Ρόδο, τον συμπαθούμε πολύ, και περάσαμε μαζί ένα πολύ ευχάριστο απόβραδο με τη συντροφιά του και μαζί με την Δανέζικο ποίμνιό του. Οι τάξεις των Ελληνικών, Ιταλικών και Αγγλικών άρχισαν και πάλι για το χειμώνα, στις αίθουσες τάξεων της Ιεράς Μονής του Αγίου Φραγκίσκου. Σημείωσαν τεράστια επιτυχία. Η «Ημέρα Μνήμης» με την τελετουργία για τους νεκρούς Βρετανούς του Πολέμου, πραγματοποιήθηκε στο στρατιωτικό νεκροταφείο. Φέτος, αυτοί οι οποίο έπεσαν στο Μεγάλο Πόλεμο, μνημονεύτηκαν με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Έδωσαν τις ζωές τους, για την ελευθερία των άλλων.

Ήταν μεγάλη η ευχαρίστηση και η χαρά, που ο Πανοσιολογιότατος Πατέρας Κουστώδιος (Custos Terræ Sanctæ) και το Δ.Σ. των Συμβούλων του, ήρθαν κοντά μας τον Νοέμβριο για μια αδελφική επίσκεψη και επίσης για να τους δώσομε την δυνατότητα να έρθουν και να γνωρίσουν την πραγματικότητα της Ρόδου. Παρατήρησαν την εργασία που έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, παρά τους λίγους οικονομικούς πόρους που διατίθενται και μέσο της μεγάλης συμμετοχής των εθελοντών. Αυτοί όλοι οι εθελοντές, έλαβαν σοβαρά υπόψη τους την οικονομική κρίση, που μας έφερε αυτή την εύθραυστη οικονομία της Φραγκισκανής παρουσίας στη Ρόδο, καθώς και εφικτές επιλύσεις, που είναι δυνατόν να αναζητηθούν. Ήταν υπέροχο το να έχομε έναν Οίκο γεμάτο από Αδελφούς και να απολαμβάνομε ώρες γεμάτες καλοσύνη και χαρά όλοι μαζί, παρά τον φόρτο εργασίας που ακόμα χρειάζεται .να διευθετηθεί.

Ο Πατέρας Τζέζμοντ Micallef ofm Cap ήρθε μαζί με τον Αδελφό Εδουάρδο Μιγκέλ Μασέο Gutiérrez Jiménez ofm, για να επισκεφτούν την Κω και τη Ρόδο. Είμαστε πολύ ευγνώμονες στους Αδελφούς Καπουτσίνους στην Αθήνα, οι οποίοι πάντα προσέφεραν φιλοξενία στους Αδελφούς της Κουστωδίας, όσο ολοκλήρωναν τις σπουδές τους στην Σύγχρονη Ελληνική γλώσσα.

Εν γένει, υπήρξε ένα έτος πλήρες γεγονότων, με πολλές ευλογίες που ο Κύριος επιλέγει να μας χορηγήσει και προσφέρομε ευχαριστίες στο Παναγιότατο Όνομά Του.

Με τις πιο εγκάρδιες ευχές για την Περίοδο των Νηστειών, για τα Χριστούγεννα και για το Νέο Έτος.

natale